https://www.tv2.no/a/5167440/

OL-vinner Khalid Skah måtte i retten i Paris

Fransk domstol skulle ta stilling til utleveringsbegjæring fra norsk politi, men utsatte saken til februar.
AV KJETIL IDEN MARGARET STAKKESTAD INGVIL TEIGE STIEGLER
PUBLISERT 18.12.2013, OPPDATERT 18.12.2013. Del
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk-marokkanske Khalid Skah (46) ble etterlyst av norsk politi i 2009 etter at han ble siktet for vold og trusler mot sin kone og deres to felles barn.

Onsdag måtte han møte i retten i Paris. Domstolen skulle ta stilling til en utleveringsbegjæring fra norsk politi.

Skah selv sier han er uskyldig.

– Jeg er ikke den skyldige. Jeg er offeret. Jeg er ingen kidnapper. Kidnapperne er norske myndigheter. Det er trist. Det er umenneskelig. Men jeg vil gjøre mitt ytterste. Jeg vil heller dø enn å bli utlevert, sier Skah til AFP.

Saken ble imidlertid utsatt til 19. februar neste år.

– I dag fikk vi bare en kjennelse som ber Norge om tilleggsinformasjon til arrestordren. Det vil si at det mangler noen deler i arrestordren og retten trenger denne informasjonen for å ta en avgjørelse. Derfor ble saken utsatt, sier Skahs advokat Khadija Azougach til AFP.

Pågrepet på flyplassen
Skah ble pågrepet av fransk politi i juni i år på bakgrunn av en utleveringsbegjæring fra norske myndigheter. Han ble løslatt to dager senere mot kausjon.

Skah ble pålagt meldeplikt for politiet hver 15. dag og han har ikke kunnet forlate Paris-regionen. I tillegg inndro fransk politi passet til 46-åringen.

I forbindelse med pågripelsen sa Skahs norske advokat, Brynjar Meling, at Skah visste at han var internasjonalt etterlyst, og at det derfor var sannsynlig at han ville bli pågrepet hvis han reiste inn i Schengen-området.

Meling la til at Skah ønsker å forklare seg for norsk politi.

Mishandling og trusler
Mishandlingen som Skah er siktet for skal ha skjedd mellom september 2006 og januar 2007.

Etter det TV 2 forstår har også PST tatt ut tiltale mot Skah for trusler mot blant andre Norges tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen har tidligere bekreftet overfor TV 2 at de har interesser i saken.

– Oslo politidistrikt har saken, men jeg kan bekrefte at PST har interesser i saken i forbindelse med trusler mot myndighetspersoner, sa Bernsen til TV 2.

Kommer gjerne til Norge
For en uke siden gjentok Skah til TV 2 at han gjerne kommer til Norge.

– Jeg vil gjerne komme til Norge for å bidra til å kaste lys over hele denne saken. Men på grunn av min dårlige helsetilstand ønsker jeg garantier fra norske myndigheter om at jeg ikke skal måtte sitte i varetekt.

Skah sier også at han ikke ønsker å komme til Oslo, men vil heller at saken skal føres i Stavanger, der hans advokat Brynjar Meling holder til.

Hentet barna
I et intervju med TV 2 i 2009 raste Khalid Skah mot norske myndigheter, som han mener brøt loven ved å bistå da barna rømte fra Marokko sammen med moren.

En gruppe norske spesialsoldater deltok i en privat aksjon for å hente parets barn hjem til Norge.

I etterkant har OL-stjernen kommet med rekke trusler mot norske politikere via sin Facebook-side.

Overfor TV 2 fastholder Skah påstandene om at den norske ambassaden i Marokko og norske styresmakter kjente til aksjonen der barna hans ble bortført fra Marokko til Norge.

OL-vinner
Skah vant en rekke internasjonale mesterskap i sin karriere som langdistanseløper. Han startet karrieren som terrengløper og ble verdensmester i 1990 og 1991.

Høydepunktet i karrieren kom i 1992 da han vant OL-gull på 10.000 meter etter en dramatisk spurtduell mot kenyanske Richard Chelimo. I Norge konkurrerte Skah for I.L BUL.